
06 окт. Картофени мекици с лимец
Лесно приготвяне и бързо втасване. Поднесени със сладко, сирене или кашкавал, тези пържени мекици са разнообразна закуска, която ще се хареса на всеки.
Съставки:
- 500 г брашно от лимец
- 150 г (2 броя) сварени и обелени картофи
- 400 мл прясно мляко
- 1 пакет суха мая Yuva
- 4 с.л. олио
- 1 с.л. захар
- 1 ч.л. сол
Приготвяне:
Смесете маята с брашното.
Варените картофи намачкайте много добре заедно с половината затоплено прясно мляко, за да станат на фино пюре, което прибавете към брашното.
Добавете захар, сол, 4 с.л. олио. Налейте останалото мляко и омесете тесто.
Оставете да втаса за 25 минути на топло.
С намаслени пръсти оформете мекици и ги пържете по 2-3 минути от всяка страна в обилно количество сгорещено олио.