
06 окт. Точена питка с крема сирене
Съставки:
- 500 г бяло брашно
- 250 г крема сирене (2 опаковки)
- 250 г краве сирене
- 100 мл прясно мляко
- 6 с.л. зехтин
- 1 пакет суха мая Yuva
- 1 ч.л. захар
- 1 ч.л. сол
Приготвяне:
Сложете маята в купа, поръсете със захар и залейте с прясно мляко, затоплено до 36°C. Разбъркайте и оставете за 10 минути.
Сложете пресятото брашно в купа, в средата направете кладенче и налейте зехтин. В него сипете млякото с маята и посолете.
Размесете и добавете 125 мл топла вода.
Омесете тесто. Покрийте и оставете да втасва 30 минути.
Разделете втасалото тесто на две. Всяка част разточете на правоъгълник с размера на тавата за печене.
Първата кора сложете на дъното на намазана с масло тава. Намажете с крема сиренето, а отгоре натрошете кравето сирене.
Покрийте с втората кора и притиснете краищата. Набодете с вилица на няколко места и намажете със зехтин.
Поставете питката в долната част на предварително загрята фурна. Печете на 200°C за 20-25 минути или до златисто оцветяване.
След изпичане покрийте питката за кратко с кърпа. Режете на парчета, декорирайте по желание и поднесете.