Точена питка с крема сирене

Lesaffre Bulgaria Лесафр България Правим хляба голям

Точена питка с крема сирене

Съставки:

  • 500 г бяло брашно
  • 250 г крема сирене (2 опаковки)
  • 250 г краве сирене
  • 100 мл прясно мляко
  • 6 с.л. зехтин
  • 1 пакет суха мая Yuva
  • 1 ч.л. захар
  • 1 ч.л. сол

Приготвяне:

Сложете маята в купа, поръсете със захар и залейте с прясно мляко, затоплено до 36°C. Разбъркайте и оставете за 10 минути.

Сложете пресятото брашно в купа, в средата направете кладенче и налейте зехтин. В него сипете млякото с маята и посолете.

Размесете и добавете 125 мл топла вода.

Омесете тесто. Покрийте и оставете да втасва 30 минути.

Разделете втасалото тесто на две. Всяка част разточете на правоъгълник с размера на тавата за печене.

Първата кора сложете на дъното на намазана с масло тава. Намажете с крема сиренето, а отгоре натрошете кравето сирене.

Покрийте с втората кора и притиснете краищата. Набодете с вилица на няколко места и намажете със зехтин.

Поставете питката в долната част на предварително загрята фурна. Печете на 200°C за 20-25 минути или до златисто оцветяване.

След изпичане покрийте питката за кратко с кърпа. Режете на парчета, декорирайте по желание и поднесете.