
06 окт. Неустоими пролетни мъфини с ягоди
Мъфини с ягоди, разбира се, че ще са неустоими. Просто започнете: разтворете маята в топлото мляко…
Съставки за 6 мъфина:
- 220 г брашно
- 1/4 пакет (42 г) прясна мая VIVO
- 80 г масло на стайна температура
- 60 мл прясно мляко със стайна температура
- 80 г захар
- 2 яйца със стайна температура (извадете ги от хладилника 20 минути по-рано)
- 1 щипка сол
- 6 ягоди
В сезона на ягодите какво друго да си приготвим ако не тези неустоими мъфини. Разликата между вкуса на ягодите и сладостта на тестото им придава свежест, но в същото време е невероятно хармонична.
Приготвяне:
Разтворете маята в топлото прясно мляко. Оставете настрана и изчакайте около 5 минути, докато сместа започне да се надига и образува малки мехурчета. Тогава е сигурно, че маята е активирана.
Пресейте брашното, направете кладенче в средата, добавете млякото с активираната мая. Добавете разбитите яйца със захарта, мекото масло и щипка сол.
Разбъркайте с лъжица до хомогенност. Трябва да получите гъсто кексово тесто.
Оставете да втаса около 30 минути. Разпределете сместа във формите за мъфини с помощта на лъжица. Формите се пълнят не повече от 3/4 от обема им, за да се избегне преливането. Втасва отново около 15 минути.
Украсете с ягодите и печете на 180°С за 20 минути.
Изчакайте мъфините да се охладят и чак тогава ги извадете от формичките.
Съвети:
Спазвайте точните количества, така ще сте сигурни в крайния резултат. Печете на 180°C не повече от 20 минути. Така със сигурност ще запазите сочността на ягодите.