
08 ное. Пухкави мекици с мая
Необходими продукти
- 800г брашно
- 1 пакетче суха мая “Юва”
- 2 чаени лъжици сол
- 1 супена лъжица захар
- 1 чаена лъжица сода бикарбонат
- 1/2 чаена чаша олио
- 2 чаени чаши кисело мляко
- 1 чаена чаша прясно мляко
Начин на приготвяне
Изсипете прясното мляко в голяма тенджера и го затоплете малко. След това добавете към него 1 чаена чаша брашно, сухата мая, захарта и солта. Разбъркайте сместа, като имате предвид, че в зависимост от температурата и вида на брашното, то ще абсорбира различно количество течност. Целта ви е да получите хомогенна смес. Оставете получената смес настрана за известно време, за да втаса.
В друга купа изсипете двете чаени чаши кисело мляко, а към тях добавете и содата бикарбонат. Дайте малко време за да се шупне содата в киселото мляко, след което добавете сместа с маята, която приготвихте в предходната стъпка.
Оттук внимателно добавете и останалото брашно и замесете тестото. То трябва да се получи меко, като не трябва да бъде прекалено сухо или лепкаво. Завийте тестото с фолио или покрийте с кърпа и го оставете да втаса около един час.
След като втаса тестото ви, загрейте олиото в дълбок съд. Намазнете ръцете си и по този начин накъсайте тестото на отделни части и ги разтеглете под формата на кръг. Изпържете тези кръгчета в съда с олиото, като и те трябва да добият златист цвят преди да ги извадите. Така вашите пухкави мекици с мая ще бъдат готови, а ако искате можете да добавите към тях и пудра захар.
Добър апетит!