
07 дек. Понички с мая
Необходими продукти:
- 500 гр. брашно
- 1 пакетче суха мая “Саф инстант”
- 300 мл вода
- 2 с.л. захар
- 1 ч.л. сол
- 3 с.л. разтопено масло
- 1 яйце
- Олио
- Пудра захар
Начин на приготвяне:
За да активирате сухата мая “Саф инстант”, изсипете я в съд и я смесете със 100 мл топла вода, една супена лъжица захар и две супени лъжици брашно. Разбъркайте и оставете за няколко минути, докато сместа бухне, след което преминете към следващата стъпка.
След като това стане, пригответе голяма купа и изсипете в нея първо брашното (около 500 грама), а след него и активираната мая. Освен това добавете и останалата част от топлата вода (200 мл), чаена лъжица сол, супена лъжица захар, разтопеното масло и яйцето.
Замесете тестото, като се стремете то да се получи меко, но не прекалено. То трябва да може лесно да се отлепя от купата и ако е прекалено меко, добавете малко брашно, а ако е прекалено твърдо и сухо – малко вода. Оставете замесеното тесто да втаса около 40 минути. Така в крайна сметка то трябва да удвои обема си.
От втасалото тесто, отделете парчета и ги оформете във формата на малки топчета. С пръст направете дупка в средата на всяко от тях, за да получите формата, в която трябва да бъдат поничките.
Когато сте готови с предната стъпка, загрейте олиото в тиган. Направете го като включите котлона на умерен огън – не прекалено силен или прекалено слаб. Пържете всяка от поничките от двете страни, докато не получите златист загар. По него ще разберете, че вашите понички с мая са готови.
Щом приключите с пърженето, отделете поничките в купа и ги поръсете с пудра захар. Вече сте готови да ги поднесете на семейството и приятелите си.
Добър апетит!