
01 фев. РЕЦЕПТА ЗА ПИЦА МАРГАРИТА
Необходими продукти за тестото:
- Брашно – 350 грама
- Мая – суха мая Саф пица 1 ч.л.
- Хладка вода – 150 мл.
- Зехтин – 4 супена лъжица
- Сол – 1 чаена лъжица
Необходими продукти за доматения сос:
- Чесън – 1 скилидка
- Босилек – 5 листа пресен
- Зехтин – 3 супени лъжици
- Домат – 1 консерва домати на кубчета 400 грама
Необходими продукти за плънката:
- Моцарела – 2 топки, по 125 гр. всяка
- Босилек – 10 листа пресен
- Зехтин – 2 супени лъжици
Подготовка:
1. За блата: в купа разбъркайте брашното с щипка сол. Разтворете маята в една трета от хладката вода и добавете тази смес към брашното. Добавете останалата част от водата и разбъркайте със зехтина и захарта. Замесете тестото и го омесвайте щателно в продължение на поне 5 минути. Това се прави по-лесно с миксер или кухненски робот.
2. Поставете тестото върху кухненския плот и го месете ръчно още една минута. Вземете купа, намажете я с мазнина, оформете тестото на хубава топка и го сложете в купата. Покрийте купата с чиста, влажна кухненска кърпа и оставете тестото да втасва в продължение на 2 часа.
3. Междувременно обелете чесъна за доматения сос и го нарежете на ситно. Нарежете на ситно листата босилек. В тенджера загрейте зехтина. Добавете останалите съставки за соса и сложете сол и черен пипер на вкус. Изчакайте соса да заври, намалете огъня и го оставете леко да къкри в продължение на 5 минути. Пюрирайте соса с ръчен блендер и го изсипете в купа.
Начин на приготвяне:
Брашното се поставя в голяма купа и в центъра се прави кладенче. В него се изсипва предварително разтворената във водата мая, заедно със солта и зехтина. Тестото се омесва внимателно, оформя се на топка и след като се намаже със зехтин, се оставя да почине за около 30 минути.
През това време към доматите се добавя наситнения чесън, сол на вкус, няколкото листа босилек и 2 супени лъжици зехтин.
След като тестото вече е престояло известно време, се разточва на тънък кръг и се премества в предварително намаслена тава. Върху него се разпределя доматеният сос, като се оставят около 2 см разстояние до краищата. Това се прави, за да се получи типичната за италианската пица хрупкава коричка. Отгоре се нареждат нарязаните на кръгчета парчета моцарела и се поръсват с малко зехтин и остатъка от босилековите листенца.
Пицата се пече в предварително загрят фурна на най-малко 230 градуса за около 15-20 минути или докато краищата ѝ не се запекат добре. Бон апети!